Omgeving

Niekerk

Niekerk is een levendig dorp, gelegen in het noord-westen van Groningen, midden in het Marnegebied, vlakbij de waddenzee en het Nationaal Park Lauwersmeer (www.np-lauwersmeer.nl). Op de fiets ongeveer 12 km vanaf Lauwersoog, vanwaar de boot naar Schiermonnikoog vertrekt.

Niekerk is een wierdedorp (gebouwd op een kunstmatige heuvel). Het dorp komt aan zijn naam door een kerk uit de 13e eeuw die in het jaar 1695 werd gebouwd. Niekerk ligt aan de oude provinciale weg tussen Zoutkamp en Ulrum.

Houwerzijl

Er loopt een (voormalig) kerkpad tussen Niekerk en Houwerzijl. Houwerzijl is een interessant en sfeervol dorp met veel groen, een kleine oude dorpskern, leuke huizen,┬árust en ruimte. De Theefabriek in Houwerzijl is een unieke combinatie van Nederland’s enige theemuseum, een theeschenkerij met wellicht de meest uitgebreide theekaart ter wereld en een geurige theewinkel.

Zoutkamp

Om de sfeer te proeven van een oud vissersdorp, moet u eens een kijkje nemen in Zoutkamp. De gezellige dorpskern met daarbij de haven is vooral in de zomer een echte trekpleister. In een historische Rijksbetonningsloods, centraal gelegen aan de oude binnenhaven, is sinds 1994 het Visserij Museum gevestigd (www.visserijmuseum.nl).

Ulrum

Aan het hunsingokanaal ligt het dorpje Ulrum. Door het kanaal is het dorp dan ook goed bereikbaar voor de watersporter. Ulrum ligt op twee wierden. Op de ene staat de romano-gotische kerk van Ulrum (eind twaalfde eeuw, deze is nadien enige malen vergroot) en bij de andere wierde lag de Asingaborg Het dorp Ulrum is bij velen bekend vanwege de Afscheiding in 1834